150 lat PORR: pionier w branży od 1869 roku

Wiedeń, 8 kwietnia 2019 – Wdrażanie innowacji w drodze do doskonałości – to właśnie od 150 lat robi PORR. W jubileuszowym roku Grupa PORR może spojrzeć wstecz na wyjątkową historię sukcesu. Od momentu powstania w 1869 roku PORR jest liderem technologicznym w wielu wymagających projektach. Jest jednym z najbardziej znaczących dostawców najnowocześniejszych rozwiązań w wielu krajach europejskich, zwłaszcza w zakresie infrastruktury. A dziś PORR jest pionierem w digitalizacji, rozwoju, który przekształci przyszłość branży budowlanej jak nic do tej pory.

"Mamy 150 lat, a mimo to pozostaliśmy młodzi, sprawni i energiczni. Przy spodziewanej produkcji budowlanej za rok 2018 wynoszącej ok. 5,6 mld Euro i portfelu zamówień, który po raz pierwszy przekroczył 7 mld Euro, z ufnością patrzymy w przyszłość. Jestem wdzięczny wszystkim PORRianom za ich zaangażowanie i lojalność. Nasza pasja do innowacji pozwoli nam w dalszym ciągu dostarczać doskonałość przez kolejne 150 lat,” powiedział Karl-Heinz Strauss, CEO PORR.

Austriackie korzenie – międzynarodowe rynki

Od dawna już wszechstronne know-how PORR nie zamyka się wyłącznie w granicach Austrii. PORR słusznie jest postrzegany jako europejska firma z austriackimi korzeniami. W Polsce zaczął biznesową działalność w 1993 roku. Spółka PORR S.A. została założona w kwietniu 2017 roku w następstwie połączenia dwóch niezależnych spółek operacyjnych - PORR Polska Construction S.A., koncentrującej się na projektach budownictwa kubaturowego i kolejowego oraz PORR Polska Infrastructure S.A. specjalizującej się w dziedzinie infrastruktury, budownictwa energetycznego, hydrotechnicznego, a także inżynierii. W Polsce PORR oferuje szeroką gamę usług obejmujących każdy obszar nowoczesnego budownictwa i jest jednym z najważniejszych dostawców projektów inżynieryjnych, kolejowych, mostowych i drogowych.

150 lat PORR – 150 lat innowacji

Spółka "Allgemeine Österreichische Baugesellschaft" została założona w 1869 roku i 8 kwietnia tego samego roku pojawiła sią na Giełdzie Papierów Wartościowych w Wiedniu. Do 1898 roku firma wzniosła łącznie 108 budynków w Wiedniu. Wśród zrealizowanych projektów są między innymi Hotel Sacher w pierwszej dzielnicy Wiednia, pawilony Światowych Targów w Wiedniu - między innymi dla egipskiego wicekróla - i kolej do miasta Budweis (České Budějovice).

Na początku XX wieku wynalazki inżyniera lądowego Arthura Porra doprowadziły do znaczącego przełomu w konstrukcjach betonowych i zapewniły przewagę technologiczną spółki „Allgemeine Baugesellschaft - A. Porr Aktiengesellschaft”, założonej w 1927 roku.

„Nasz PORR bardzo wcześnie rozwijał swoją wiedzę w praktycznie każdej dziedzinie budownictwa: w budownictwie przemysłowym i mieszkalnym, w podziemnych galeriach, tunelach, drogach i liniach kolejowych. Nie powinno więc dziwić, że PORR wygrywa przetargi na bardzo skomplikowane projekty,” powiedział Karl-Heinz Strauss o trajektorii PORR.

Od 1930 r. PORR był zaangażowany w budowę wysokogórskiej drogi Großglockner w obszarze niezagospodarowanym na wysokości do 2600 m n.p.m. Po II wojnie światowej PORR powierzono projekty takie jak przebudowa Opery Wiedeńskiej, wzniesienie Ring Tower i budowę elektrowni Kaprun. To wszystko oznaczało to, że PORR odegrał aktywną rolę w kształtowaniu nowej i udanej przyszłości Austrii.

W 1982 roku młody inżynier budowlany Horst Pöchhacker objął stanowisko prezesa zarządu i dyrektora generalnego. Pozostał w firmie do 2007 r. W 1998 r. Klaus Ortner kupił pierwsze udziały w PORR. Dzięki jego wysiłkom w 2010 r. Karl-Heinz Strauss został mianowany na stanowisko dyrektora generalnego. W kolejnych latach wspólnie nabyli większość udziałów w spółce, wprowadzając ją tym samym w nową erę. Od 2011 r. firma przechodziła długą restrukturyzację, w wyniku której powstała potężna firma PORR Bau GmbH. W 2013 r. przedsiębiorstwo skróciło nazwę do PORR AG.

Dzisiaj PORR jest jedną z największych firm budowlanych w Austrii, wiodącym graczem w Europie i najstarszą spółką wciąż notowaną na wiedeńskiej giełdzie. Ludzie odpowiedzialni za ten sukces, PORRianie, stanowią teraz zespół liczący ponad 20.000 osób.

“Budownictwo to ludzki biznes, każdy projekt budowlany angażuje ludzi. Tych, dla których się buduje oraz tych, którzy projektują i budują. Tworzą go nie tylko ludzie, których widać na placach budów, ale wielu, wielu innych. Wszyscy oni są ze sobą połączeni na wiele sposobów. W końcu, projekt jest tak wartościowy jak zespół, który za nim stoi,” powiedział Karl-Heinz Strauss.

Kształtowanie przyszłości - cyfrowa rewolucja w branży budowlanej

Cyfryzacja zmienia sposób, w jaki żyjemy i pracujemy razem. W każdej branży. Bardzo obiecujące dźwignie branży budowlanej 4.0 obejmują dziedziny projektowania i inżynierii, zarządzania łańcuchem dostaw, rozwoju zawodowego i oczywiście nowych technologii - obszary, w których branża jest wyjątkowo dobrze umiejscowiona nawet dzisiaj.

Zintegrowane planowanie za pomocą LEAN Design i LEAN Construction, modularyzacja i standaryzacja, automatyzacja, e-twinning z modelowaniem informacji o budynku oraz zastosowanie sztucznej inteligencji mają ogromny potencjał i rewolucjonizują cały łańcuch wartości w sektorze budowlanym. Pracownicy, deweloperzy, klienci i gminy czerpią korzyści z digitalizacji. Projekty budowlane można zrealizować szybciej, obniżyć całkowite koszty, zmaksymalizować kontrolę jakości i zminimalizować ryzyko.

PORR jest zdeterminowany, aby aktywnie wykorzystywać swoje możliwości w zmieniającym się konkurencyjnym środowisku i wciąż rozbudowywać swoją rolę pioniera w cyfryzacji europejskiego przemysłu budowlanego.

„Wcześnie rozpoznaliśmy znak czasów i dzięki temu teraz aktywnie kształtujemy procesy cyfrowe. Bazując na naszej wiedzy technologicznej i ogromnym talencie do innowacji, tworzymy namacalną wartość dodaną dla klientów i użytkowników końcowych. I cokolwiek nas spotka w ciągu następnych 150 lat, jesteśmy na to idealnie przygotowani,” powiedział Strauss.

Uroczystość i publikacja PORR

Dziś o godz. 11:30, w rocznicę pierwszego notowania akcji, PORR zorganizował wraz z przedstawicielami polityki i biznesu uroczyste przyjęcie na Wiedeńskiej Giełdzie Papierów Wartościowych,. W trakcie wydarzenia członkowie Zarządu PORR zaprezentują imponującą retrospektywę i wgląd w najstarszą austriacką spółkę giełdową. Materiały zdjęciowe z uroczystości będą dostępne w wysokiej rozdzielczości od około 15:00 i można je pobrać tutaj.

Ponadto dynamiczna historia PORR jest teraz dostępna w formie książki od Brandstätter Verlag. Redaktor, dr Manfred Waldenmair, jest doradcą PORR AG od 2010 roku i opracował z PORR 324-stronicową pracę pod tytułem „Budowanie łączy ludzi. PORR AG - 150 lat wdrażania innowacji w drodze do doskonałości”. Niemieckie egzemplarze recenzji można nabyć od wydawcy pod adresem presse@brandstaetterverlag.com.

Pobierz pakiet prasowy

Pakiet prasowy dot. 150-lecia PORR można pobrać tutaj.

Pakiet prasowy dot. 150-lecia PORR zawiera:

• Informację prasową "150 lat PORR: pionier w branży od 1869 r."
  • Zestaw zdjęć uwzględniający autorów i podpisy
  • Wyselekcjonowany materiał ilustracyjny dotyczący historii oraz projektów PORR
  • Oś czasu: historia PORR
  • OnePager: historia PORR w skrócie