GDDKiA wybrała PORR na wykonawcę rozbudowy mostów w Wielkopolsce

Warszawa, 28.11.2022 – Oferta PORR S.A. została uznana przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad za najkorzystniejszą w przetargu na rozbudowę mostu przez rzekę Gwda i mostu przez rzekę Noteć w ciągu DK11 w miejscowości Ujście (woj. wielkopolskie). Wartość kontraktu to blisko 57 milionów złotych brutto. Termin realizacji zadania określono na 36 miesięcy z wyłączeniem okresów zimowych.

Most przez rzekę Gwda w miejscowości Ujście © GDDKiA

W przypadku obu mostów umowa przewiduje w pierwszej kolejności wybudowanie obok nich dwóch tymczasowych przepraw, które zapewnią ciągłość komunikacji na czas robót. Istniejące mosty zostaną rozebrane, a następnie zastąpione przez nowe obiekty o wyższych parametrach.

W wyniku rozbudowy mosty uzyskają wyższą klasę nośności oraz poprawią się ich walory użytkowe. Elementy wyposażenia nowych konstrukcji, w szczególności ciąg pieszo-rowerowy szerokości 3,5m, chodnik szerokości 1,5m oraz bariery ochronne drogowe, wpłyną na poprawę bezpieczeństwa i podniesienie komfortu użytkowników drogi..

W ramach kontraktu PORR wykona także przebudowę około 500 metrowego odcinka drogi krajowej nr 11 między mostami. Prace modernizacyjne obejmą poszerzenie istniejących chodników. Przyjęte rozwiązania podwyższą parametry techniczne, eksploatacyjne i użytkowe przebudowywanego odcinka drogi.

Rodzaj projektu: Rozbudowa mostu przez rzekę Gwdę oraz mostu przez rzekę Noteć w ciągu DK11 w miejscowości Ujście
Zakres prac: Projektuj & Buduj
Zamawiający: GDDKiA