PORR i Siemens Healthineers świętują zawieszenie wiechy

Wiedeń, 2.11.2021 – PORR buduje w Forchheim najnowocześniejszy kampus badawczy dla Siemens Healthineers. Projekt o łącznej wartości 350 milionów euro jest największą inwestycją w nowy obiekt w historii Siemens Healthineers. W High Energy Photonics Center (HEP) będą prowadzone zarówno prace badawczo-rozwojowe, jak i produkcja komponentów technologii medycznej dla tomografii komputerowej i procesów rentgenowskich. PORR Industriebau jest odpowiedzialny za komplet prac - od projektu po prace budowlane.

„Cieszymy się, że możemy realizować wizjonerski i zrównoważony projekt dla tak renomowanej firmy jak Siemens Healthineers. To inteligentne centrum technologiczne powstaje z wykorzystaniem na każdym etapie technologii Building Information Modelling”, powiedział Karl-Heinz Strauss, Prezes Zarządu PORR, podczas uroczystości zawieszenia wiechy 29 października w Forchheim w Bawarii.

Wszystko z jednego źródła z BIM

PORR Industriebau był zaangażowany w projekt od fazy jego planowania na początku 2020 roku i jest także odpowiedzialny za wykonanie całego projektu budowlanego. Kampus badawczy powstaje zgodnie z podejściem LEAN. Pde Integrale Planung, spółka-córka firmy PORR, przejęła koordynację BIM i wspiera certyfikację budynku według LEED Silver. Już w październiku 2020 roku, w fazie przedbudowlanej, rozpoczęto wykonywanie fundamentów palowych. Prace mają zostać zakończone do końca 2022 roku. Oznacza to, że już w 2023 roku eksperci Siemens będą mogli w nowym kompleksie projektować i produkować urządzenia medyczne. Proces budowy wspierają drony rozpoznawcze, inteligentne połączenie modeli 3D i detali 2D oraz odpowiednie symulacje. Dzięki tej dokumentacji możliwa będzie zrównoważona eksploatacja budynku oraz optymalne zarządzanie obiektem.

Skupienie na cyfryzację i zrównoważony rozwój

W nowym ośrodku badawczym w Forchheim specjaliści Siemens Healthineers będą zajmować się produkcją, badaniami i rozwojem oraz logistyką lamp rentgenowskich i generatorów. Komponenty te są głównymi częściami nowoczesnych tomografów komputerowych, systemów angiograficznych i rentgenowskich.

„High Energy Photonics Center będzie jednym z najnowocześniejszych i najbardziej zrównoważonych obiektów przeznaczonych do rozwoju i produkcji komponentów technologii medycznej w Europie i poza nią” - mówi Bernd Montag, Prezes Zarządu Siemens Healthineers.

Nowy obiekt będzie w całości powiązany siecią cyfrową i wyposażony w wysoce zautomatyzowane urządzenia, które pomogą w przyszłości obniżyć koszty produkcji, podnieść jakość produktów i zapewnić wystarczającą zdolność do dalszego rozwoju. Dzięki specjalnie opracowanej koncepcji energetycznej kompleks budynków będzie eksploatowany w sposób niemal neutralny pod względem emisji CO2. Centrum HEP ma zostać ukończone w 2022 roku, oddane do użytku pod koniec 2023 roku. HEP zapewni około 700 miejsc pracy.