Wiecha zawisła nad 3T Office Park

Warszawa, 26.08.2020 r. - Symbolicznym zawieszeniem wiechy zakończyła się budowa stanu surowego kompleksu biurowego 3T Office Park - najwiekszej inwestycji biurowej w Gdyni. Trzy wieże 3T Office Park osiągnęły swoje maksymalne wysokości – 39, 50 i 39 metrów. Inwestycja jest realizowana przez PORR S.A. od kwietnia 2019 r., a jej zakończenie planowane na II kwartał 2021 roku.

Zawieszenie wiechy nad 3T Office Park © 3T Office Park

Biurowiec będzie składał się z trzech wież: dwóch o 10 kondygnacjach naziemnych i środkowej o 13 kondygnacjach, a także 2-poziomowego podziemnego parkingu z 420 miejscami parkingowymi. Łączna kubatura budynku wyniesie 240 tys. m3, całkowita powierzchnia użytkowa 54,9 tys. m2, a powierzchnia najmu 38,5 tys. m2.

"Niezmiernie cieszy nas fakt, że zakończyliśmy budowę stanu surowego, a realizacja projektu przebiega zgodnie z harmonogramem. Dzięki kompetencjom generalnego wykonawcy i współpracy z podwykonawcami i korzystając z własnych, wieloletnich doświadczeń na rynku biurowym, tworzymy przestrzeń skrojoną na miarę biznesu", komentuje Sergiusz Gniadecki, inwestor biurowca, prezes zarządu 3T Office Park Sp. z o.o.

"Zawieszenie wiechy to moment ważny dla każdego wykonawcy inwestycji. W wypadku 3T Office nasza satysfakcja jest jeszcze większa, co związane jest z dotrzymaniem harmonogramu pomimo pracy w warunkach pandemii. Ostatnie miesiące, poczynając od marca, stanowiły dla naszego zespołu wyzwanie, ale dzięki odpowiedzialnej postawie wszystkich zaangażowanych w realizację - inwestora, naszych pracowników, dostawców i podwykonawców, budowa była i jest kontynuowana bez przeszkód",  powiedział Dariusz Wietrzyński, odpowiedzialny za budownictwo kubaturowe w PORR S.A.

Inwestycja 3T Office Park otrzymała certyfikat BREEAM Interim na poziomie „Excellent”. Oznacza to, że biurowiec będzie spełniał najwyższe standardy w obszarach zarządzania, energooszczędności, komfortu pracy użytkowników i wpływu na środowisko naturalne. 3T Office Park zostanie również w pełni przystosowany do pracy i poruszania się osób niepełnosprawnych w zgodzie z wymogami Fundacji „Integracja”.

3T Office Park powstaje przy ul. Kazimierza Górskiego w Gdyni, na styku dzielnic: Wzgórze Św. Maksymiliana i Redłowo. To jedna z najszybciej rozwijających się infrastrukturalnie części nie tylko Gdyni, ale Trójmiasta w ogóle. Biurowiec wzmocni biznesowo-biurowe kompetencje lokalizacji, do tej pory skupione w kompleksach biurowych przy ul. Łużyckiej oraz Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym. W okolicy biurowca znajdować się będą ponadto: jedno z największych na Pomorzu centrów handlowych Riviera, obiekty sportowe i rekreacyjne (planowana pływalnia olimpijska, hala Gdynia Arena, stadiony: piłkarski i rugby), aparthotel oraz hotel.

Rodzaj projektu: Budowa kompleksu biurowego 3T Office Park
Zakres prac: Buduj
Zamawiający: 3T Office Park Sp. z o.o.
Termin wykonania: 56 miesiące