PORR wykonawcą inwestycji KGHM Polska Miedź

Warszawa, 27.12.2023 – PORR S.A. z nowym kontraktem za blisko 250 mln PLN. W ramach inwestycji realizowanej dla KGHM Polska Miedź S.A. w ciągu 2,5 roku wybudowany zostanie korpus statyczny zapory zachodniej Kwatery Południowej, rozbudowany nasyp dociążający zapory wschodniej istniejącego Obiektu Unieszkodliwiania Odpadów Wydobywczych (OUOW) Żelazny Most, wybudowana Pompownia Wschód wraz infrastrukturą towarzyszącą oraz przebudowana infrastruktura zlokalizowana na terenie Pompowni Tarnówek. Inwestycja jest częścią strategii Gospodarki Obiegu Zamkniętego wdrażanej przez polski koncern miedziowy od kilku lat.

Sygnatariusze umowy na realizację inwestycji dla KGHM Polska Miedź

W ramach realizowanej inwestycji PORR S.A. wykona m.in.:

• budowę korpusu statycznego zapory zachodniej Kwatery Południowej (do wykonania ok. 3 500 000 m3 nasypu) oraz likwidację wież ujęciowych W3 i W6,
  • dociążenie zapory wschodniej na odcinku sekcji E1-E2 (do wykonania ok. 1 000 000 m3 nasypu),
  • budowę Pompowni Wschód wraz z infrastrukturą towarzyszącą,
  • przebudowę infrastruktury techniczno-socjalnej.

W pierwszej kolejności wykonane zostaną prace związane z adaptacją, budową oraz rozbudową zaplecza socjalnego na terenie Pompowni Tarnówek. Równolegle będą prowadzone prace związane z budową korpusu statycznego zapory zachodniej Kwatery Południowej oraz budową Pompowni Wschód. Termin zakończenia realizacji inwestycji wraz z uzyskaniem prawomocnej i ostatecznej decyzji pozwolenie na użytkowanie oraz likwidacją wież ujęciowych W3 i W6 to 30.06.2026 r.

Nazwa projektu: Dociążenie zapory wschodniej na odcinku sekcji E1-E2 w zakresie III etapu, budowa Pompowni Wschód, budowa i przebudowa infrastruktury techniczno-socjalnej, budowa korpusu statycznego zapory zachodniej Kwatery Południowej oraz likwidacja wież ujęciowych W3 i W6
Zakres prac:

Buduj

Zamawiający: KGHM Polska Miedź S.A.
Wartość kontraktu: Ok. 247 mln zł netto
Termin wykonania: Czerwiec 2026 r.