Nad biurowcem Polskich Sieci Elektroenergetycznych w Radomiu zawisła wiecha

Warszawa, 15.05.2023 – Niespełna dziewięć miesięcy od wbicia pierwszej łopaty w ziemię, na budynku nowego biurowca Polskich Sieci Elektroenergetycznych w Radomiu zawisła symboliczna wiecha. Oznacza to, że zakończono prace konstrukcyjne, a budynki kompleksu osiągnęły swoją docelową wysokość. Generalnym wykonawcą inwestycji jest konsorcjum firm PORR S.A. i FAST Group.

Biurowiec PSE w Radomiu osiągnął stan surowy © PORR

Na zamówienie Polskich Sieci Elektroenergetycznych, krajowego operatora systemu przesyłowego, na radomskim Potkanowie powstaną dwa trzykondygnacyjne budynki łączące funkcje biurowo-administracyjne o łącznej kubaturze niemal 158 tys. m. kw. Przylegać do nich będzie część techniczna, związana z zarządzaniem okręgową dyspozycją elektroenergetyczną. Część biurowo-administracyjną z budynkiem technicznym połączy jednokondygnacyjna część podziemna. Na terenie siedziby PSE znajdzie się również lądowisko dla helikopterów oraz budynki pomocnicze. Umowa przewiduje także wykonanie prac związanych z zagospodarowaniem terenu. Realizacja obiektu została rozpoczęta w III kwartale 2022 r., a jej zakończenie planowane jest w 2024 r.

Symboliczna wiecha na budynku PSE oznacza, że osiągnęliśmy stan surowy otwarty inwestycji. Tym samym, po dziewięciu miesiącach intensywnej pracy, przechodzimy do kolejnego etapu realizacji obiektu, który będzie nowoczesnym kompleksem łączącym funkcje biurowo-administracyjne i techniczne, związane z zarządzaniem krajowym systemem elektroenergetycznym. Rozpoczęliśmy już montaż elewacji zewnętrznej budynku. Równocześnie trwają w nim prace wykończeniowe oraz prowadzone są kluczowe dla tej inwestycji prace elektryczne i sanitarne – powiedział Dariusz Wietrzyński, Członek Zarządu PORR S. A.

Projekt biurowca wykonany został w BIM (Building Information Modelling). To nowoczesna technologia cyfrowego modelowania i opisu elementów budynku. Pozwala ona zarówno na precyzyjne projektowanie, jak również na bardziej efektywne zarządzanie obiektem po jego oddaniu do eksploatacji.

Przy projektowaniu budynku duży nacisk położono na stosowanie przyjaznych otoczeniu rozwiązań - nowy obiekt PSE w Radomiu będzie energooszczędny, zastosowane zostaną w nim także technologie umożliwiające wykorzystanie wody deszczowej, a na dachu zamontowane będą panele fotowoltaiczne.

Rodzaj projektu: Budowa biurowca PSE w Radomiu wraz z zagospodarowaniem terenu
Zakres prac: Buduj
Zamawiający: Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A.
Wykonawca: PORR S.A. (lider), FAST Group
Wartość kontraktu: Ok. 570 mln zł brutto