PORR S.A. generalnym wykonawcą SKYSAWA – nowego wieżowca w Warszawie

Warszawa, 26.06.2019 r. – Grupa Kapitałowa Polskiego Holdingu Nieruchomości (PHN) podpisała z PORR S.A. umowę na budowę 155-metrowego wieżowca SKYSAWA. Składający się z dwóch budynków kompleks biurowo-handlowy powstanie przy ul. Świętokrzyskiej 36 w Warszawie. Wartość kontraktu wynosi 325,17 mln PLN, a termin ukończenia inwestycji ustalono na drugi kwartał 2022 r.

Od lewej: Tomasz Górnicki (Wiceprezes PHN), Marcin Mazurek (Prezes Zarządu PHN), Piotr Kledzik (Prezes Zarządu PORR S.A.)

„Kompleks biurowo-handlowy SKYSAWA odegra ważną rolę w kształtującym się centrum biznesowym przy ulicy Świętokrzyskiej, a także zmieni warszawską panoramę. Do projektu SKYSAWA przystępujemy z przekonaniem, że stanie się on ważną wizytówką naszej firmy w Warszawie. Cieszy nas, że mamy możliwość w dalszym ciągu współtworzyć warszawską przestrzeń biurową”, powiedział Karl-Heinz Strauss, CEO PORR.

Prace budowlane na działce przy Świętokrzyskiej rozpoczną się niezwłocznie po przekazaniu placu budowy, które nastąpi jeszcze w tym miesiącu. W pierwszym etapie przeprowadzone zostaną prace rozbiórkowe, konstrukcyjne oraz prace ziemne. Całość inwestycji potrwa 36 miesięcy. Zakończenie budowy budynku A o powierzchni około 11.500 mkw., 10 kondygnacjach i wysokości 40 m planowane jest na drugi kwartał 2021 r., zaś budynku B – mierzącej 155 metrów wieży o 40 kondygnacjach - w drugim kwartale 2022 r. Za komercjalizację inwestycji odpowiada firma doradcza Colliers International.

Duże oczekiwania względem prestiżowego projektu

„Kluczowymi kryteriami przy wyborze generalnego wykonawcy SKYSAWY były przede wszystkim doświadczenie firm biorących udział w przetargu oraz atrakcyjność ich oferty. Zależało nam, aby wykonawca, który przystąpi do budowy naszej flagowej inwestycji posiadał w portfolio nie tylko projekty wysokościowe, ale także certyfikowane. Obie te cechy będą bowiem charakteryzować SKYSAWĘ. Zgodnie z założonym harmonogramem prac już za kilka dni przekażmy plac budowy generalnemu wykonawcy”, mówi Marcin Mazurek, prezes Polskiego Holdingu Nieruchomości.

SKYSAWA to nowoczesny kompleks biurowo-handlowy o powierzchni ok. 40.000 mkw. i łącznej kubaturze 225.000 m³. Kluczowym atutem inwestycji jest doskonała lokalizacja - w ścisłym centrum stolicy, w kwartale ulic Świętokrzyskiej, Twardej, Mariańskiej i alei Jana Pawła II, tuż obok Ronda ONZ. SKYSAWA jako jedna z nielicznych inwestycji w Warszawie będzie posiadać bezpośrednie połącznie ze stacją metra.

Rodzaj projektu: Budowa kompleksu biurowo-handlowego SKYSAWA
Zakres prac: Projektuj (tylko projekty wykonawcze) & Buduj