PORR zbuduje nowoczesną instalację termicznego przekształcania odpadów w Gorlicach

Warszawa, 27.02.2024 – PORR S.A. zbuduje nowoczesną instalację termicznego przekształcania odpadów z odzyskiem energii w Gorlicach. Zadanie zostanie zrealizowane w Gorlicach na zlecenie Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych EMPOL Sp. z o. o. w konsorcjum z firmą Termomeccanica Ecologia S.A. (partner). Na wykonanie wartego ponad pół miliarda złotych kontraktu przewidziano trzy lata.

© EMPOL

Coraz bardziej popularne instalacje termicznego przetwarzania odpadów są istotnym elementem gospodarki obiegu zamkniętego, pozwalającymi wykorzystać potencjał energetyczny zmieszanych odpadów komunalnych i ograniczyć ich składowanie, które jest coraz bardziej kosztowne i restrykcyjne.

Zadanie realizowane przez konsorcjum PORR i Termomeccanica Ecologia obejmuje wykonanie zarówno części technologicznej instalacji termicznego przetwarzania odpadów, jak i części budowlanej. Sama instalacja składać się będzie z jednej linii technologicznej o wydajności  100 000 Mg odpadów na rok. Zamontowany w niej zostanie rusztowy kocioł parowy o nominalnej mocy cieplnej wynoszącej ok. 43 MWt oraz turbina parowa upustowo-kondensacyjna, sprzężona z generatorem o mocy elektrycznej ok. 11 MWe.

W ramach projektu wykonana zostanie też konstrukcja obiektów niezbędnych do działania instalacji, w tym m.in. hali rozładunku i hali bunkra, kotłowni, maszynowni, sprężarkowni, stacji uzdatniania wody technologicznej czy budynku nastawni. W ramach infrastruktury towarzyszącej wykonane zostaną wiaty, zadaszenia, estakady do rozładunku, drogi, chodniki, place oraz instalacje technologiczne.

Realizowany projekt w sposób znaczący wpłynie na domknięcie systemu zagospodarowania odpadów komunalnych oraz przyczyni się do zmodernizowania infrastruktury wytwarzania energii na terenie Miasta Gorlice. Dzięki zastosowanym w niej zaawansowanym rozwiązaniom technologicznym instalacje będzie całkowicie bezpieczna dla środowiska i mieszkańców.

Fakty i liczby w pigułce:

Rodzaj projektu: Budowa instalacji termicznego przekształcania odpadów z odzyskiem energii
Zakres prac: Projektuj & Buduj
Zamawiający: PUK EMPOL Sp. z o. o.
Wykonawca: PORR S.A. (lider), Termomeccanica Ecologia S.A. (partner)
Wartość projektu: 509 milionów złotych netto
Termin realizacji: Luty 2027 r.