PORR wybuduje nowy przystanek kolejowy Kraków Przylasek

Warszawa, 7.09.2023 – PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. podpisały z PORR S.A. umowę na zaprojektowanie oraz wybudowanie przystanku kolejowego Kraków Przylasek, na linii kolejowej nr 95. Zadanie zostanie wykonane w ramach „Rządowego programu budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021-2025”. Kontrakt o wartości niemal 9 milionów złotych brutto zostanie zrealizowany w ciągu 18 miesięcy.

od lewej do prawej: Włodzimierz Zembal, PKP PLK, Andrzej Wach, PORR S.A.© PORR

Przedmiotem zamówienia jest zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych w systemie Projektuj i Buduj, polegających na budowie dwóch nowych peronów jednokrawędziowych przystanku Kraków Przylasek. W ramach kontraktu PORR S.A. wykona również drogi dojścia do peronów oraz montaż elementów wyposażenia (tablic informacyjnych, gablot informacyjnych itp.), wiat peronowych punktowych oraz małej architektury (ławki, kosze na odpady, itp.).

Pełen zakres prac objętych umową zostanie zrealizowany w IV kwartale 2024 roku.

Nazwa projektu: Budowa nowego przystanku kolejowego Kraków Przylasek
Scope of works: Projektuj & Buduj
Zamawiający: PKP Polksie Linie Kolejowe S.A.
Wartość kontraktu: 8,7 mln zł brutto
Zakończenie prac IV Q 2024